Orbánovi sa taktika odsúvania rokovania o úvere nemusí vyplatiť

27.02.2012 Celý región

Budapešť 27. februára (TASR) – Prísľuby maďarského premiéra Viktora Orbána, že sa bude usilovať o rýchle dosiahnutie zhody s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ o stabilizačnej pôžičke, viedli k stabilizácii lokálnych trhov. Investori teraz veria, že dohoda je na dosah ruky.

V čase, keď sa forint teraz dostal voči doláru takmer na päťmesačné maximum sa zdá, že sa premiér neponáhľa s napredovaním v úverovej akcii. Orbán môže kalkulovať s tým, že len keď sa eurozóna dostane trochu z dlhovej krízy a keď maďarská ekonomika dosiahne v 1. štvrťroku lepšie výsledky, môže sa mu vytvoriť nový priestor na manévrovanie v rokovaniach o pomoci.

Ale táto taktika sa môže ľahko vypomstiť vtedy, keď trhy začnú upodozrievať Budapešť, že jej nejde o nič iné, len o získanie času. V takom prípade sa forint znovu dostane pod tlak.

Práve uplynuli tri mesiace, čo minister hospodárstva György Matolcsy prekvapil vyhlásením, že maďarská vláda chce obnoviť rokovania s Fondom o novom úvere. Orbánova vláda razantne prerušila kontakty s MMF v roku 2010.

Orbán odvtedy často opakoval prísľuby o rýchlom dosiahnutí dohody s MMF a EÚ. Hovoril o niektorých ústupkoch, ale po nich nenasledovali činy. Taktiku niektorí predstavitelia EÚ hodnotia, že neprivedie Budapešť nikde.

\"Európska komisia (EK) a trhy všeobecne neveria Maďarsku, politike jeho vlády. Do úvahy sa berú len fakty,\" agentúre Reuters to uviedol diplomat, ktorý nechcel byť menovaný. \"EÚ sa neponáhľa začať rokovania s Maďarskom. Bude uvádzať, že podmienky nie sú splnené, ale nebude tlačiť Maďarsko k rokovaciemu stolu.\" Diplomat dodal, že sa domnieva, že prejde veľa času, kým sa rokovania začnú. \"Myslím si, že premiér (Orbán) je presvedčený o tom, že sú v ich záujme.\" Maďarsko, najviac zadlžená krajina v strednej Európe s narušenou úverovou dôveryhodnosťou, aby zvládlo náklady spojené so štátnym dlhom a vyhlo sa kríze trhov voči sebe, potrebuje pomoc zvonku.

Tento rok musí získať na medzinárodných trhoch, na ktorých je veľký dopyt po úveroch, takmer päť miliárd eur na splatenie časti svojho zahraničného dlhu. Peniaze potrebuje získať v čase, keď úverová bonita Maďarska klesla do špekulatívneho pásma aj v dôsledku Orbánovej jednostrannej politiky.

V roku 2008 sa stalo Maďarsko prvým členom EÚ, ktorý dostal záchranný úver od MMF a EÚ. Predchádzajúca vláda dokázala dosiahnuť dohodu za pár týždňov.

Ale niekto, kto zmenil vyše 300 zákonov od prevzatia moci (v roku 2010), vrátane novej ústavy, nezvyčajne pomaly reaguje na EÚ v spore o niektoré zákony, ktoré vykoľajili rokovania o pomoci.

Prvé maďarské štátne dlhopisy v tomto roku budú splatné až v júli. Domáce tendre pokračujú a vláde zostávajú ešte niektoré finančné rezervy. Preto sa nezdá, že si Orbán robí zvlášť veľké starosti.

V januári Orbán uviedol, že dosiahnutie dohody očakáva do konca marca. Teraz jeho minister zahraničných vecí János Martonyi uvádza, že rokovania by sa mohli začať koncom marca. Niektorí analytici odhadujú, že sa dohoda o úvere nedosiahne pred júnom.

Maďarská vláda čakala prakticky do poslednej minúty termínu daného EK, aby odpovedala na výhrady voči niektorým zákonom, najmä o centrálnej banke a justícii. V niektorých otázkach ustupuje, v iných zotrváva na svojom rozhodnutí. To naznačuje, že môže ísť o zlý odhad. Orbán, ktorého obdobie vo funkcii charakterizujú časté spory s trhmi a Bruselom, totiž pokladá ešte aj ostatný spor za rokovanie.

O aké citlivé záležitosti ide aj pri malej odchýlke, ktorej sa Orbán dopustil voči Bruselu, napovedá aj bezprecedentné rozhodnutie EK, ktorá navrhla v roku 2013 pozastaviť vyplatenie Maďarsku takmer 500 miliónov eur z kohéznych fondov spoločenstva za to, že opakovane porušuje rozpočtové pravidlá. Hrozba sa nepremení na skutočnosť v prípade, ak Orbánova vláda do konca roka splní podmienky Európskej komisie.

Poznámky finančného komisára EÚ Olliho Rehna na tlačovej konferencii, ktorý dostal listy od Orbána a Matolcsyho o prísľube ďalších úsporných opatrení, potvrdzujú slabú dôveryhodnosť maďarskej vlády. Rehn povedal, že listy neprinášajú nič nové, čo by zásadne zmenilo pohľad EK na vyhliadky maďarských verejných financií.

A udržiavanie forintu a štátnych dlhopisov na určitej úrovni len sľubmi, že dohoda s MMF a EÚ bude, môže viesť trhy k vzostupu netrpezlivosti.

Forint od svojho rekordného poklesu voči euru zo začiatku januára (1 EUR/324 HUF) spevnel koncom minulého týždňa asi o 10 % (1 EUR/288,71 HUF). Forint sa upevňoval vďaka zmierlivejšiemu tónu vlády a zlepšeniu nálady na globálnom trhu.

Ale všetky diskusie o ústupkoch Budapešti a jej slabých počinoch vedú k tomu, že na trhoch rastie nedôvera. \"Sme presvedčení, že posilnenie globálneho trhu s úvermi a cennými papiermi, ku ktorému došlo v posledných týždňoch, oslabil chuť maďarskej vlády na rýchlejšie dosiahnutie riešenia,\" uviedla švajčiarska banka Credit Suisse vo svojej správe. \"Zdôrazňujeme svoje stanovisko, že Maďarsko možno vstúpi do programu MMF. Rizikom je však fakt, že súčasné zvýšenie maďarskej rizikovej prirážky a forint znížili tlak na maďarskú vládu, aby sa rýchlo usilovala o dohodu.\"

Analytici tvrdia, že sa Maďarsko dostalo do talianskej dilemy. Charakterizuje ju nezdravá zmes slabého rastu, vysokého dlhu a drahého financovania. A znamená, že nemôže prežiť bez pomoci zvonku.

Čím dlhšie dokáže Orbán posúvať dosiahnutie dohody o úvere a držať trhy v nádeji, že dohoda bude, tým je pravdepodobnejšie, že sa eurozóna začne dostávať z dlhovej krízy, čo potenciálne pomôže Budapešti, aby dosiahla lepšie podmienky pre svoju pomoc.

Ale táto stratégia môže mať bumerangový efekt. \"Vláda predpokladá, že tým, čo hrá, si môže zlepšiť podmienky vyjednávania,\" uviedol analytik Peter Kreko z výskumného tímu Political Capital. \"Ale táto stratégia môže sklamať. Jej úspech nie je zaručený. Môže sa stať, že (Budapešť) bude musieť prijať oveľa ponižujúcejšie podmienky.\"

Napokon, ani Medzinárodný menový fond, ani EÚ doteraz neuviedli, či sa ich podmienky na obnovenie rokovaní s Budapešťou o preklenovacom úvere splnili, alebo či sa vôbec začali plniť.

Časť expertov predpokladá, že po obnovení rokovaní o úvere, bude základným jadrom sporu pre dohodu opustenie Matolcsyho neortodoxnej ekonomickej politiky.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
 

Vyberte región